Сала 8 - пано 20

БОЛНИЦА ШКОТСКИХ ЖЕНА

Болница шкотских жена је организација коју је основало удружење Шкотска федерација жена (суфражеткиње - припаднице покрета за женска права) предвођено др Елси Ингилс. Пун назив организације био је: Болница шкотских жена за службу у иностранству (The Scottish Women’s Hospital for Foreign Service). Организација је настала на самом почетку Првог светског рата, у знак револта због одбијања званичних британских власти да се суфражeткиње организовано приме у војну санитетску службу. Организација је задржало име везано за Шкотску, будући да је ту настала, али њој су се прикључиле жене из целе Британије, као и из Америке, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Индије...

У Србији су радила четири одељења Болнице шкотских жена. Прво је отворено у Крагујевцу, у јануару 1915, а од краја пролећа одељења се отварају и у Ваљеву, Младеновцу и Лазаревцу.

Болница шкотских жена је у Ваљево стигла у јуну 1915. године. Била је стационирана независно од већ постојећих болничких објеката, на брду изнад града, недалеко од касарне Петога пука. Састојала се од шест великих шатора за смештај болесника, са 250 кревета и још тридесетак шатора са амбулантама, хируршким салама, апотеком, кухињом, трпезаријом, смештајним капацитетима за особље и помоћним просторима. Радом болнице у Ваљеву је руководила др Алис Хатчинсон, енергична и способна жена коју су њене сараднице звале Мали Генерал.

И ако су у Ваљево стигле по завршетку велике епидемије тифуса, припаднице Болнице шкотских жена су током целог лета имале пуно посла, суочавајући се са последицама претходне пошасти. Борећи се да санирају последице епидемије неке од њих су се заразиле а болничарка Беси Греј Сатерленд је и умрла у Ваљеву 26. септембра 1915.

После окупације Србије, док су се поједине шкотске жене са српском војском и избеглицама повлачиле преко Албаније, друге су биле заробљене од стране аустроугарске војске и одведене у логор у Мађарској а потом ослобођене. Већина је наставила свој хуманитарни рад на различитим локацијама широм Европе и Африке.

Фото